The next web conference i Amsterdam

Nettstedet thenextweb.com har i flere år vært ledende på nyheter innenfor web og teknologi sett i et globalt perspektiv. Dem har i 2012 over fem millioner unike brukere per måned.

På konferansen dem arrangerte i Amsterdam for 7. år på rad, var Karriere Troms´ mål å følge med på utviklingen i den digitale verden og treffe fysiske personer av kjøtt og blod. I alt var det 1600 deltakere og dem kom fra totalt 57 nasjoner.

I lufta over det kalde nord.

Etter en kjapp tur (går like fort som til Bergen eller Stavanger) fra Tromsø til Amsterdam landet jeg på Schiphol flyplass. Toget inn til byen tar 20 min. og videre fra sentralstasjonen tok jeg trikk opp til hotel V hvor jeg skulle tilbringe de neste tre dagene.

Første kveld var det sammenkomst på konferansehotellet, hotel V. En hyggelig tilstelning i lobbyen som var mer enn stappe full. Her var det bar sponset av Yandex, Russlands svar på Google og man ble kjent med mange hyggelige folk som jeg møtte igjen senere på konferansen. Stemningen var god og uhøytidelig

Første dag (torsdag 26. april) var det å hive seg på trikk nr. 10 som har stopp like utenfor hotellet og som går helt frem til Westergasfabriek hvor konferansen finner sted. Et enormt lokale som gjorde at du aldri følte det trykkende selv med 1600 deltakere. To store rom, grønn og blå hvor foredragene fant sted og et stort minglelokale med utstillere, mat, drikke og flere lounger å henge i.

 

 Foredragsholderene

Jeg skal ikke nevne hver eneste foredragsholder, men heller si litt generelt om konferansens innhold. Vil du bli inspirert og engasjert av små og store foredragsholdere og andre deltakere er dette konferansen for deg.

Åpning av konferansen med an av grunnlegerene Boris Veldhuijzen Van Zanten og journalist Hermione Way.

Kan vel driste meg til å si at så godt som alle foredragsholderene var meget bra på det viktigste, kommunikasjon. Du kjedet deg m.a.o. aldri, ja – kanskje bortsett fra ett foredrag og det var dessverre avslutningsforedraget med Alan Cooper (Visual basic`s far).

Noen relevante foredrag for Karriere Troms skal jeg allikevel tillate meg å nevne.

Christian Hernandez
Optimising the viral loop

Hernandez er «Director of Platform Partnerships» i Facebook. Han tok oss igjennom hvordan bruke Facebooks «Open graph» på en bra måte samt lanserte og kom med konkrete forslag på hvordan lage og bruke apps for Facebook timeline. Facebook Open graph er en protokoll / api som gjør at man enkelt kan integrere og dra nytte av alle Facebooks tjenester i sitt eget websted. Karrieretroms.no for ekspempel. Vår facebookside benytter seg også av Facebook apps som vi selv har produsert «her på huset».

Sjefsstrateg i Adobe, Mark Randall, med et glitrende foredrag om kreativitet.

Mark Randall
New ways to harness human creativity

Et av mine personlige favorittforedrag. Hvorfor? Jo fordi det ikke handler om en teknisk ting, men om mennesker og kretivitet. All IT handler jo i grunn om mennesker og hvordan man skal dekke menneskelige behov – noen ganger behov man ikke viste man hadde. Kan vi alle være kreative? Tenke fritt? Er noen flinkere til å tenke fritt? Interessant foredrag fra mannen som er sjefsstrateg og kreativt overhode i Adobe.

 

 

Andrew Keen
Digital Vertigo

Andrew presenterte sin nye bok «Digital Vertigo» og sitt syn på sosiale medier. Foredraget rettet et meget kritisk blikk på temaet, noe jeg synes var svært nyttig. Man får være enig eller uenig, men det er alltid nyttig å diskutere den reelle nytteverdien av sosiale medier. Det er viktig at det også de kritiske røstene blir hørt, da det i lang tid stort sett har vært «hallelujastemning» og for det meste positiv omtale.

 

Joe Gebbia med et inspirerende og småartig foredrag.

Joe Gebbia
The Sharing Economy

Et virkelig bra morgenforedrag! Skikkelig feelgoodhistorie om entreprenøren bak nettstedet Airbnb og «the sharing economi». Kort fortalt; Joe Gebbia og kompisene trengte penger, da dem leide en altfor dyr leilighet i NYC. Dem hadde litt ekstra plass og en luftmadrass (derav navnet Airbnb – airbed and breakfast)…dem satt opp en webside og  firmaet er nå verdsatt til over en milliard dollar! Tilbyr senger i private hjem av variabel kvalitet over hele verden, også i Tromsø.

En ting jeg likte svært godt var nærheten til foredragsholderene og de andre deltakerene.

 

 

 

 
En ting jeg likte svært godt var nærheten til foredragsholderene og de andre deltakerene. Alle hengte sammen, om du var milliardær fra Youtube, sjefstrategist i Adobe, sjef i Yandex eller lille meg fra Karriere Troms.

Konferansen er nok mest for de som vil være med å dra de store linjene og tankene om «the next web» og kanskje ikke så mye for dem som vil snakke om kodelinjer. Jeg var dessverre ikke innom «Hack batle» (24 timers konkurranse), mulig dette er av interesse for kodefolket?

Startup rally var også interessant, selv om det nok mest er myntet på investorer. Her får hvert enkelt firma presentere seg i fem minutter og med like lang tid med Q and A fra publikum. Jeg synes ihvertfall selv det var interessant å høre på små og store ideèr fra alle verdenshjørner (minner om at 57 nasjoner var representert). Den mest bisarre ideèn var nok Dead Social, en app / dings / websted som poster til sosiale media dine siste beskjeder etter at du er død….

Byen

Så litt om Amsterdam. Det jeg umiddelbart lot meg fascinere veldig av var kanskje også det mest normale. Så flatt (og flott) som det er i Nederland, så er det jo et perfekt sykkelland. De sykler og sykler og sykler – hele tiden! På alle slags mulige farkoster for en, to, tre, fire og den drøyeste – fem personer. En far på tohjulssykkel med tre unger foran og en bak. Alle kjøretøy har vikeplikt for syklende og gående, og der det er bilvei er det også sykkelvei. Tenker at det må være god folkehelse i dette landet?

Til hovedstad å være var det forbausende rolig i sentrum og byen er som tidligere nevnt supert tilrettelagt for alle som bruker sin egen kropp som transportmiddel. Det sies at du kan sykle hvor som helst i Amsterdam i løpet av 20 min.

Amsterdamerene er glad i å sykle, her i Vondelpark.

Byen er tapetsert med trikkelinjer og har laget et lurt system for av-og påstigning. Kun to dører er for påstigning og resten er for de som skal av. Selvfølgelig en ting ikke alle turistene har fått med seg… Systemet gjør at logistikken rett og slett fungerer perfekt og du slipper den vanlige irritasjonen over folk som prøver å presse seg inn før alle har steget av. Lurt! Alle trikkene er også betjent med egen billetør som sitter bak en luke i tillegg til føreren. Du kan kjøpe billett ombord, men dette er litt dyrere enn fra automat. Anbefaler at du kjøper et OV-kort på sentralstasjonen i det du kommer fra Schiphol for det antall dager du skal være i Amsterdam. Trenger ikke stemple kortet, det gjøres i det du går ombord (digitalt kort).

Amsterdam er en koselig by! Kan egentlig ikke skjønne hvorfor Venezia har blitt så berømt, kanalene i Amsterdam er minst like trivelig å rusle langs. Fikk tatt to joggeturer i Vondelpark, en av de største parkene i byen. Trivelig park hvor du møter Amsterdamerne som lufter hunder, leker med barna, tar en øl eller som meg, en joggetur. Morgenturen var fantastisk (kl. 0730), dagen var duggfrisk, solen på vei opp og folk på vei til jobb.

Hotel V med trikkestopp rett utenfor. Nr. 10 går rett til Cultuurpark Westergasfabriek hvor konferansen finner sted.

Konferansehotellet, hotel V, var forsåvidt greit å bo på mht. at hele hotellet var reservert for deltakerne. Rommene er imidlertid så små (jeg bodde på et «normal double») at de knapt nok var beregnet for en person. Sengene på 140 cm okkuperte så og si hele rommet og det var ingen plass til å oppbevare bagasje eller noen stol eller bord i rommet. Det hadde rett og slett vært uaktuelt å bo to på dette rommet. Valget var altså enkelt, du måtte stå eller være i senga. Badet var heller ikke noe å skryte av. De kaller seg for et designhotel, men har en mistankte om at det er et gammelt,sliten hostel som bare har fått litt fancy innventar og noen strøk maling.

 

 

Oppsummering

Så til det viktigste spørsmålet og som jeg alltid stiller meg selv eller andre når det kommer til bruk av skattebetalernes penger. Var det verdt det? Var det nyttig? Hva fikk du igjen?

For min egen del synes jeg det var verdt pengene. Jeg fikk møtt mange hyggelige og kunnskapsrike folk fra hele verden og jeg synes det er spesielt nyttig å se tingene «litt utenfra». Man får nye impulser og hører gjerne om ting som enda ikke har tatt av i Norge, men som garantert kommer. Amerikanerene (som det er mange av) synes jeg det var spesielt nyttig å snakke med, totalt fri for jantelov som dem er og med en stor og bred kunnskap om IT.

En annen ting er at konferansen faktisk er mye rimeligere å delta på enn de de fleste norske (ihvertfall hvis du sammenligner nivå). Her i Norge er det gjerne en 10-20 tusen i konferanseavgift, denne kostet 500 Euro. Utgifter til hotel er gjerne også noe lavere.

Det eneste jeg kanskje kunne savvne litt var litt flere nordmenn (møtte kun en). Det er ofte nyttig å fordøye ny kunnskap eller et foredrag sammen med noen som er i samme bås og som kjenner til norske IT-forhold. Nå var jeg så heldig at mannen jeg møtte også jobbet i en fylkeskommune (IT-sjef), så vi fikk noen fine diskusjoner og oppsumerte gjerne dagen sammen mot slutten. Bra, bra!

Alle artikler om konferansen på thenextweb.com
Video fra alle foredragene
Bilder fra Flickr

Kommentarer

Kommentarer